Патисони складаються з вуглеводів, клітковини, білків, золи, незначної кількості жирів, води, натуральних цукрів, органічних кислот, вітамінів та мінеральних речовин. Компоненти, що входять до складу патисону, здатні попереджати атеросклероз та інші серцево-судинні захворювання, лікувати від анемії, допомагати при захворюваннях печінки та нирок. Завдяки залізу овоч можна вважати кровотворним продуктом, що покращує склад і нормалізує рівень гемоглобіну в крові. Плоди патисонів покращують відділення жовчі, є м'яким сечогінним і калієзберігаючим засобом, звільняють від запорів, сприяють гарному засвоєнню білків та жирів, а також відновленню рівня глікогену в печінці.
Патисон вимогливий до вологи та грунту, досить теплолюбний. Посів проводиться насінням або розсадою; садити рослини слід з відривом 70—80 см один від одного. Патісон потрібно поливати, особливо коли із зав'язі утворюються плоди. За сезон проводять 2 підживлення, одну перед цвітінням, другу перед плодоутворенням. На їжу патисони збирають у стадії технічної стиглості — поки їхня шкірка ніжна, тонка, зерна всередині при цьому не встигли визріти.