Кавун - це рослина, яка відноситься до сімейства гарбузових. Плоди мають овальну або кулясту форму. Шкірка за кольором може бути білою, жовтою, темно-зеленою з плямами, смугами та без малюнка. Під шкіркою знаходиться соковита м'якоть малинового, червоного, рожевого, жовтого або білого відтінку, залежно від сорту. Плоди зазвичай мають велику кількість насіння, яке має плоску форму і різне забарвлення. Стебла рослини довгі, можуть досягати 4 та більше метрів.
Корисні властивості кавуна обумовлені насамперед хімічним складом плода. До складу м'якоті входять такі речовини: цукри, білки, пектини, фосфор, кальцій, магній, залізо, вітамін А, вітамін С. Кавун обдає сечогінним ефектом, виганяє пісок з нирок, дозволяє знизити рівень холестерину в крові, що є профілактикою серцево-судинних захворювань, допомагає знизити тиск, підтримує здоров'я органів зору, допомагає імунній системі боротися з інфекційними захворюваннями, дозволяє знизити вагу, якщо вживати його в помірних кількостях. Кавун містить лікопін, що запобігає розвитку онкологічних захворювань.