М'ята перцева — багаторічна кущова ефіро-омаслічна рослина із сімейства губобарвних, з повзучим коренем, прямостійким гілкистим, чотиригранним стебел і горизонтальними широкими пагонами, заввишки до 45 см. Період вегетації — 60-80 днів. Квітає в жовтогарячій камері. Вирощують посівом у відкритий ґрунт і розсадним способом. Використовують наземну частину, яка містить ефірні олії, багато каротину, флавоноїди. М'ятна олія є сировиною для отримання ментолу, використовується в лікеро-горілчаному виробництві, парфумерії. Для медичних цілей використовують листя м'яти перцевої, олії та ментолу. Приймають їх у разі гіпертонічної хвороби, безсоння, захворювань печінки, спазмів у шлунку, кишківника, метеоризму, мігрені, для поліпшення апетиту та серцевої діяльності. М'ятна олія (3-5 крапель) з водою або на цукрі, що входить досередини, зменшує печію, дезінфікує шлунок і сприяє відходженню газів. Настій листя м'яти рекомендують пити ковтками впродовж дня у разі печії, нудоти, у разі спазмів у шлунку та кишківнику, гарячого відрижання та ін. У відварі м'яти купають маленьких дітей у разі алергічних висипок, золотуху, рахіту, кишкових кольок. Настій листя м'яти застосовують у разі стенокардії, надмірних і хворобливих менструацій, у разі нудоти.
М'яту вирощують на одному місці 2-3 роки поспіль, тому розміщують її в спеціальних севообертах. Найкращими попередниками для неї є озимові зернові, зернобобові, пропашні овочеві, багаторічні бобові трави. Культура нормально зимує в ґрунті та дуже розростає з кореневища, тому вирощують її на окремій ділянці. Добре росте на перегнійному ґрунті. Відводки, кореневища або частини куща висаджують ранньою весною або восени. Догляд звичайний — розпушування, знищення бур'янів, поливання, підживлення. Відрізки кореневищ (8-14 см) висаджують за місяць після підготовки ґрунту, щоб він досі осел. Оптимальна середньодобова температура літніх місяців для успішного росту м'яти є в межах +18-22 °C. Подальше підвищення температури, особливо супроводжуване ґрунтовою й повітряною сухістю, затримує ріст рослин. Вирощування м'яти з насіння може бути досить важким завданням. Насіння сіють у горщики або лотки, у яких поверхня землі ледь волога. Глибина занурення трохи більш ніж 0,5 см. Лоток із насінням необхідно поставити в місце з температурою 21-24 °C або накрити прозорою поліетиленовою плівкою, поки вони не проростуть, зазвичай це займає 7-16 днів. Коли розада підросте, її необхідно пересадити в горщики діаметром не менш ніж 8 см і поставити в прохолодніші умови для поступової акліматизації м'яти до зовнішніх умов. Після 7-10 днів можна розпочати посадку на відкритому повітрі. Розміщувати рослину краще на сонці або півтіні на відстані 30 см один від одного. Крім того, м'ята добре росте в контейнерах, де можна контролювати її стрімкий ріст.