Толстой — ранній гібрид томату індетермінантного типу для вирощування в закритому і відкритому грунті. Період вегетації — 68-75 днів. На одному суцвітті формує по дві китиці, на яких зав'язується по 8-10 плодів масою 100-120 г. Міжвузля короткі. Плоди яскраво-червоні, однорідні, округлі, без зеленої плями біля плодоніжки, дуже високих смакових якостей, привабливого товарного вигляду, транспортабельні, зберігають впродовж місяця. Можливе збирання китицями. Стійкий до фітофторозу, фузаріозу, кладоспоріозу, вірусу листової мозаїки і вертицильозу. Корисні властивості томатів визначаються великим вмістом поживних речовин. Томат Толстой багатий мінеральними солями і вітамінами (C, B1, B2, B9, A), включє в себе органічні кислоти (зокрема лимонну і яблучну), вуглеводи, сірку, біотин, каротин і фолієву кислоту. У них містяться солі магнію, калію, натрію, фосфору і кальцію, також в невеликих концентраціях присутні йод, залізо, мідь, цинк і фтор. Універсальний гібрид томату Толстой використовують для солінь, консервування, приготування різних салатів, соків і томатних паст. Недозрілі томати мають властивість довго зберігатися. Зібрані влітку нестиглі плоди зберігається до Нового року.